W przyszłym roku kratka zostanie - ale chyba już się nie odliczymy paliwa - przestałem śledzić co wymyślają - bo co tydzień nowe wiadomości.
[O2] W kabinie słychać "ćwierkanie" turbo
Zwiń
X
-
[O2] W kabinie słychać "ćwierkanie" turbo
Dziś chyba pierwszy raz wyłączyłem w ogóle radio w czasie jazdy i zwrócił moją uwagę dźwięk turbiny (tak sądzę) przy porządnym bucie (auto po 30km jazdy, więc na pewno w pełni dogrzane itp). Otóż przy daniu pełnego palnika z 2000rpm słychać w kabinie takie jakby ćwierkanie - czy to jest coś złego czy w O2 1.9tdi bxe po prostu tak to słychać pod obciążeniem?
Jest to mój pierwszy turbodiesel stąd takie wątpliwości, mam go od nowości i ma aktualnie 5kkm przelotu, o turbo dbam, więc jeśli to są niepokojące dźwięki, to znaczyłoby, że turbo się tak szybko wywaliło? Czy ktoś rozwieje moje obawy?Srebrna O2 1.9TDI Ambiente
Beżowy Hyundai Getz 1.1 LPG
-
-
To raczej nie turbina, bo w BXE praktycznie jej wewnątrz nie słychać ( szczególnie przy porządnym "bucie" gdy silnik ostro "hałasuje" )... Określenie "ćwierkanie" też nie bardzo pasuje do turbiny...
Może to jakiś "świerszcz" pod deską rozdzielczą ( sprężynki w górnym schowku??? )...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vel2000rpm słychać w kabinie takie jakby ćwierkanieO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez velOtóż przy daniu pełnego palnika z 2000rpm słychać w kabinie takie jakby ćwierkanie
Zamieszczone przez kowal 2002Określenie "ćwierkanie" też nie bardzo pasuje do turbiny...Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Ja też to słyszę, ale raczej od układu przeniesienia napędu (w każdym razie to nie schowki) tylko w zakresie 1900-2000 rpm przy mocniejszym bucie - metaliczny dźwięk, poniekąd ćwierknięciem można to nazwać... też mnie trochę zaniepokoiło - może ASR reaguje, bo tu mamy max moment, a tego zjawiska nie zaobserwowałem latem na suchej nawierzchni...Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
Komentarz