[O2] W kabinie słychać "ćwierkanie" turbo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariuszb44
    Classic
    • 2009
    • 9

W przyszłym roku kratka zostanie - ale chyba już się nie odliczymy paliwa - przestałem śledzić co wymyślają - bo co tydzień nowe wiadomości.
  • vel
    Drive
    • 2008
    • 71

Dziś chyba pierwszy raz wyłączyłem w ogóle radio w czasie jazdy i zwrócił moją uwagę dźwięk turbiny (tak sądzę) przy porządnym bucie (auto po 30km jazdy, więc na pewno w pełni dogrzane itp). Otóż przy daniu pełnego palnika z 2000rpm słychać w kabinie takie jakby ćwierkanie - czy to jest coś złego czy w O2 1.9tdi bxe po prostu tak to słychać pod obciążeniem?

Jest to mój pierwszy turbodiesel stąd takie wątpliwości, mam go od nowości i ma aktualnie 5kkm przelotu, o turbo dbam, więc jeśli to są niepokojące dźwięki, to znaczyłoby, że turbo się tak szybko wywaliło? Czy ktoś rozwieje moje obawy?
    Srebrna O2 1.9TDI Ambiente
    Beżowy Hyundai Getz 1.1 LPG

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

To raczej nie turbina, bo w BXE praktycznie jej wewnątrz nie słychać ( szczególnie przy porządnym "bucie" gdy silnik ostro "hałasuje" )... Określenie "ćwierkanie" też nie bardzo pasuje do turbiny...
      Może to jakiś "świerszcz" pod deską rozdzielczą ( sprężynki w górnym schowku??? )...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez vel
        2000rpm słychać w kabinie takie jakby ćwierkanie
        A nie dochodzi to przypadkiem z konsoli ? też mam takie metaliczne ćwierkanie pod obciążeniem ale u mnie to dochodzi z tego zamykanego schowka na środku deski, fakt że ten wdzięk może na początku wydawać się jak by coś dzwoniło w silniku.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• vel
          Drive
          • 2008
          • 71

loru, ja właśnie nie jestem pewien, skojarzyłem z pracą turbo bo wiadomo ona najbardziej dostaje po tyłku i dlatego moje skojarzenie. Ale przyjrzę się schowkom
          Srebrna O2 1.9TDI Ambiente
          Beżowy Hyundai Getz 1.1 LPG

Komentarz

• zurcio
            RS
            • 2008
            • 2046

Zamieszczone przez vel
            Otóż przy daniu pełnego palnika z 2000rpm słychać w kabinie takie jakby ćwierkanie
            U mnie słychać świst ale żeby ćwierkanie ... może źle określiłeś dzwięk ... bo faktycznie:
            Zamieszczone przez kowal 2002
            Określenie "ćwierkanie" też nie bardzo pasuje do turbiny...
            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Klauzero
              Rider
              • 2008
              • 575

Ja też to słyszę, ale raczej od układu przeniesienia napędu (w każdym razie to nie schowki) tylko w zakresie 1900-2000 rpm przy mocniejszym bucie - metaliczny dźwięk, poniekąd ćwierknięciem można to nazwać... też mnie trochę zaniepokoiło - może ASR reaguje, bo tu mamy max moment, a tego zjawiska nie zaobserwowałem latem na suchej nawierzchni...
              Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

CHYBA też to mam, ale słyszę na zimnym silniku jak ruszam i mam otwarte okno, u mnie ten dźwięk to na pewno nie sprężarka, przestałem już zwracać uwagę.
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...